Ακόμα ένα «επίτευγμα» της κυβέρνησης: Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Στις πρώτες θέσεις του πληθωρισμού που προκαλείται από τα επιχειρηματικά κέρδη βρίσκεται η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα για το επίμαχο φαινόμενο του greedflation, το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας ήδη από το 2022. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα μας απασχολεί τουλάχιστον για ακόμη δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Αυγή, στο ειδικό κεφάλαιο των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν γίνεται ξεκάθαρο πως πλέον οι ανατιμήσεις των προϊόντων οφείλονται και θα οφείλονται για τα επόμενα δύο χρόνια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στα εταιρικά κέρδη και όχι στο κόστος εργασίας, όπως σπεύδουν να πουν πολλοί. Σύμφωνα με την Κομισιόν «οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν στην έκρηξη του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ το 2022, αλλά οι μισθοί και τα κέρδη θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα φέτος και το επόμενο έτος».

Στις πρώτες θέσεις

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η υψηλότερη συνεισφορά των εταιρικών κερδών αναμένονται στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία. Μικρότερη συνεισφορά των εταιρικών κερδών εντοπίζεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Άρα η χώρα μας κατατάσσεται για τα επόμενα δύο περίπου χρόνια στις χώρες όπου τα εταιρικά κέρδη ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών, οι οποίοι βιώνουν τις τεράστιες συνέπειες της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό πλέον να κάνει λόγο η κυβέρνηση για εισαγόμενο πληθωρισμό, την ώρα που παράγεται από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Κομισιόν υπολογίζει και τη συμβολή των εταιρικών κερδών στην πορεία των τιμών και, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, πάνω από το 50% της ανόδου των τιμών στην Ελλάδα οφείλεται και θα συνεχίσει να οφείλεται για τα επόμενα δύο χρόνια στα εταιρικά κέρδη, ενώ η υπόλοιπη επίπτωση για την περίοδο 2023-2025 εντοπίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως είναι το κόστος εργασίας, που αποτελεί τον νούμερο 2 παράγοντα. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Ελλάδας η συνεισφορά του κόστους εργασίας στον πληθωρισμό είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, κάτι που ακυρώνει όποια επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Τι έδειξε η έρευνα της ΕΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ για τη συμβολή των εταιρικών κερδών στην αύξηση του πληθωρισμού, που αποδεικνύει ότι τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξάνονται ταχύτερα από το αντίστοιχο κόστος της εργασίας. «Τα υψηλότερα εταιρικά κέρδη αντικατοπτρίζουν ως και το 60% της αύξησης του πληθωρισμού που βαρύνει τώρα τους καταναλωτές και συνεπώς πρέπει να απασχολούν και τις Αρχές Ανταγωνισμού» είναι μία από τις θέσεις διεθνών οικονομολόγων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 50% του αποπληθωριστή διαμορφώνεται από τα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ ελάχιστα υψηλότερο ποσοστό έχει η Σλοβενία. Αντίθετα, η συμμετοχή του εργατικού κόστους είναι μόλις 35%, η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε., μετά την Ιρλανδία και στο ίδιο επίπεδο με τη Ρουμανία.

Στα πάνω του ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο 3,8% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat (3,9% η αρχική μέτρηση), ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από την Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,4% σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται στα όρια του διψήφιου ποσοστού. Από εκεί και πέρα, στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Έναν χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 10,6%. Η δεύτερη εκτίμηση επιβεβαιώνει την πρώτη. Συνεπώς προκύπτει ότι η κατάσταση των τιμών βελτιώνεται σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία δεν αποκλείεται να έχει κάποια διάρκεια. Ενδεικτικό των μεγάλων ανατιμήσεων -ιδίως στον τομέα των τροφίμων- είναι ότι καταγράφεται αύξηση 26% στα έλαια, 20,5% στα φρούτα, 12,3% στα λαχανικά, 14,3% στους χυμούς και στο εμφιαλωμένο νερό και 9,1% στα λοιπά τρόφιμα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6%, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Έναν χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 11,5%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-1,7%), στην Ολλανδία (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), στην Τσεχία (9,5%) και στη Ρουμανία (8,3%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε πέντε.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Σκρέκας αρνούνται να τιθασεύσουν την ακρίβεια

Κοινή δήλωση για τον πληθωρισμό τροφίμων παραχώρησαν ο Νίκος Παππας, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και ο Χρήστος Γιαννούλης, τομεάρχης Ανάπτυξης,

Η δήλωση

«Οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν. Η Ελλάδα κατέκτησε για τον Οκτώβριο την πανευρωπαϊκή κορυφή στον πληθωρισμό τροφίμων. Πρόκειται για ένα ακόμα «επίτευγμα» της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία αρνείται να τιθασεύσει την ακρίβεια. Αρνείται να ελέγξει την αισχροκέρδεια, αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά τα εισοδήματα των πολιτών.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι λύση δεν αποτελούν ούτε τα κουπόνια ούτε τα καλάθια, ούτε προφανώς η κατάργηση των προσφορών, που πρόσφατα σκαρφίστηκαν. Η πολιτική των κυρίων Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Σκρέκα αντικατοπτρίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η επιλογή τους στις ζωές των νοικοκυριών» ανφέρεται στηγ δήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί